Matsuri

Hittills är det få spelutvecklare som på allvar kunnat mäta sig med NetEnt vad gäller den audiovisuella upplevelsen. Play’n GO visar dock med sin nya Japaninspirerade slot Matsuri att det inte är någon omöjlighet. I Japan kallas festivaler rent generellt för Matsuri, och du kan räkna med riktig festivalyra i det här spelet!

Matsuri free spins

matsuri spelautomatUnder lanseringsveckan fanns det ganska gott om Matsuri free spins faktiskt, så hoppas du tog för dig hos olika casinon. Om du blev utan kan du trösta dig med att det finns en free spins-funktion i spelet också (naturligtvis), där du har chans på de riktigt stora vinsterna. För att trigga den krävs det att du snurrar fram tre festivalmasker – du belönas då med åtta gratissnurr.

Som vanligt när det gäller bonusrundor är det inte bara att spinna hjulen åtta gånger och sedan är det inte mer med det. Wilds expanderar och täcker hela hjul då de dyker upp på spelplanen under bonusrundorna. Nu kanske du tänker ”OK, men det har jag faktiskt sett förut – kom med något nytt!”. I Matsuri täcks inte bara hjulen, utan alla wilds hänger dessutom kvar i en omgång till. Efter varje runda flyttas de ett hjul till vänster, så om du får en wild på hjul fem får du upp till fem re-spins … det är i alla fall vad jag hade hoppats på att säga. Tyvärr gäller inte re-spins här, så din bonusrunda kan sluta tvärt, trots att du har halva spelplanen fylld med wilds!

Det finns en sista sak att säga om free spins-rundorna, och det är att du kan få fler spins om du snurrar fram festivalmasker. Varje extra mask ger dig två extra snurr. Matsuri free spins är ett roligt bonusspel, men jag saknar verkligen re-spinfunktionen – den borde vara obligatorisk!

Matsuri bonus

matsuri bonusDet finns en renodlad Matsuri bonus också, där du ska fånga guldfiskar med hjälp av … pappersskopa? Nu är de väl lite väl lustiga, de där japanerna. Varför inte använda harpun och håv? Naturligtvis kan den ömtåliga pappersskopan gå sönder (i bonusspelet är det bara en tidsfråga), och när det händer är det game over. Varje fisk du fångar ger en viss Matsuri bonus, och som mest går det att vinna upp till 500 gånger insatsen här.

Jag måste faktiskt säga att i en annars så vacker och fantasifull slot är detta bonusspel riktigt tråkigt. Det finns ingen direkt action och firrarna simmar bara omkring lite lojt och väntar på att du ska klicka på dem. Här kunde Play’n GO ha lagt lite fler resurser för att få denna del av spelautomaten lika intressant som resten av titeln.

Förutom denna besvikelse finns det inte så mycket mer bonus i Matsuri. Vanliga wilds har samma existensberättigande som i alla andra slots, men man kanske hade fått önska sig åtminstone ett bonusspel till av något slag? Då hade festivalyran hållit längre!

Matsuri RTP och antal vinstlinjer

Minst lika intressant som de olika bonusspelen är förstås Matsuris RTP, eller Return To Player som förkortningen står för. Här ligger den på 96,17 procent. Allt över 96 är att klassa som OK tycker jag. Följande är bara min personliga erfarenhet och ingen officiell information från Play’n GO, men det verkar som att det här är en spelautomat där du vinner lite och ofta, snarare än mycket och sällan.

Jag räknade antalet vinstlinjer till 25, vilket är typiskt standard. Något annat som är typiskt standard är att du måste snurra fram minst tre av samma symbol för att vinna något, och spelplanen består av fem hjul med tre rader vardera. Allting vad gäller själva spelmekaniken är med andra ord precis som den brukar. Det som skiljer Matsuri från andra slots är det audiovisuella, vilket jag tänkte skriva om nu.

Bedårande vackert och stämningsfullt

matsuri freespinsGillar du Japan kommer du att älska Matsuri. Både grafik och ljud är på absolut toppnivå och du kommer direkt känna av den typiskt japanska festivalatmosfären. Det här har Play’n GO gjort otroligt bra och det känns som att merparten av spelets budget har hamnat här. Bakgrunden pryds av en jättevacker tjej (OK, inte lika vacker som Koi Princess) och symbolerna på spelplanen föreställer lyktor, kimonoklädda flickor och typisk japansk festivalmat.

Musiken är ljudeffekterna och lika välgjorda. När du börjar spela möts du bara av ett bakgrundssorl, men så snart du börjar vinna börjar den riktiga musiken att spela … för att sedan avta om du inte snurrar fram tre eller fler symboler i rad på ett tag.

Det ska tilläggas att jag är, som du säkert märkt vid det här laget, ganska partisk när det gäller allt japanskt. Har du inget intresse av japanska festivaler försvinner en stor del av charmen med Matsuri, och kvar lämnas ett ganska simpelt spel som varken innoverar eller försöker göra det. En sista sak jag vill passa på att nämna är att den här spelautomaten har en smart funktion som jag alltför sällan ser i spel; du kan klicka på blixten så kommer alla hjulen att stanna direkt efter start (så att du själva slipper klicka en extra gång).