Spelmissbruk

Vad är spelmissbruk?

Spelmissbruk, spelberoende eller lite finare "hasardspelsyndrom" är en sjukdom som innebär att man inte kan kontrollera sitt spelande om pengar. Det är ett psykiatriskt tillstånd på samma sätt som alkohol- och narkotikaberoende. Det finns massor av bra sajter där du kan läsa dig till mer kunskap och information, bland annat stödlinjen.se, spelberoende.se och spelmissbruk.nu. På den här sidan vill jag därför göra något annat. Här samlar jag riktiga erfarenheter från riktiga människor.

Om du vill bidra skickar du ett mejl till [email protected] – alla garanteras anonymitet (men tänk på att du inte skriver på ett sådant sätt som gör att andra kan känna igen dig). Tänk på att ditt mejl ska innehålla någonting för alla tre kategorier här nedanför: hur det kan gå till att fastna i missbruk, hur en lösning kan se ut samt vad det kan vara som gör att man inte lyckas sluta.

Jag gör om det ni skriver ibland, det kan vara för att göra det mer lättläst eller fixa stavning och grammatik. Men jag ser alltid till att ert budskap går fram, även om det som står här under alltså inte är exakta citat. Jag är ingen psykolog, och allting som står på den här sidan är menat som välvilliga tips. Behöver du professionell hjälp ska du prata med din läkare och/eller kontakta Stödlinjen.

Hur kan det gå till när man fastnar i spelmissbruk?

Det jag märkte på alla mejl som kom in var att det faktiskt fanns en gemensam nämnare och den var att man har problem i livet. Dessa problem kan vara sorg, pengabrist, sociala problem eller egentligen lite vad som helst som får en att känna sig nedstämd och deppig. Precis som att folk kan ta till flaskan när de är olyckliga kan folk börja spela av fel anledningar. Det är skillnad på folk som dricker och spelar kontrollerat, jämfört med dem som fastnar i missbruk.

"Jag bytte alkoholberoende mot spelberoende."

"Jag började spela och då mådde jag mycket bättre för där fanns ingen sorg eller saknad bara kickar och annat gott, just då."

"Jag har både en svärmor och en moster som har och haft alkoholberoende, så jag har sedan ungdomen haft respekt för alkohol. Jag tror att det var närheten till datorn och att jag hade mycket egentid som gjorde att jag fastnade i spel. Jag kunde gömma mig hemma när jag blev sjukskriven och sambon jobbade på annan ort, barnen var i skolan och på dagis så jag hade hemmet för mig själv."

Hur kan en lösning se ut?

Den gemensamma nämnaren här stavas "disciplin" eller "vilja". Det är många som inte kan stålsätta sig, och då verkar det hjälpa att öppna upp sig och prata om problemen med familj och vänner. Att få hjälp och stöd kanske kan ha samma effekt som att spela – det vill säga att du mår bättre när du pratar ut. Och det är ju bättre att prata ut än att missbruksspela.
"Denna själsliga sjukdom kanske inte är botbar men det går att förhindra att den slår klorna i en om man bara har en VILJA."

"Jag kanske glorifierar, lindar in det i bomull och får det att låta som något alldeles extra men faktum är att det var amfetaminet som fick mig att börja öppna upp mitt inre som var igenbommat. Det tinade upp alla frusna känslor och jag som alltid varit den tystlåtna och blyga tjejen började ta plats, ta ton och jag fullständigt exploderade i mitt nya jag. Det var de positiva "biverkningarna" OCH det var under mina år med medicineringen som detta skedde ... det finns en baksida på medaljen."

"Försök undvika att tröstspela, samt att undvika spel och alkohol i kombination – spela för att du tycker att det är kul och inte för att jaga högsta vinsten besinningslöst, och ha gärna en budget där spelet kommer sist av utgifterna – spelet bör aldrig bli annat än ett roligt tidsfördriv som man kan ägna sig åt om och när man har råd."

"Jag har en egen gräns på hur mycket jag får spela per månad av egna pengar."

"Om jag vinner 1 000 kronor får jag använda 200 kronor av dem pengarna för att fortsätta spela med. 800 kronor för jag över till ett annat konto som jag inte kan ta ut på direkt utan de tar någon dag, eller så köper jag något jag vill ha eller behöver."

"Spela aldrig om du mår fysiskt eller psykiskt dåligt, aldrig för att vinna tillbaka pengar och aldrig med lånade pengar."

"Att hela tiden vara öppen och ärlig gentemot familjen, för mår man dåligt och får prata ur sig minskar risken att man vänder sig till spelen för att söka tröst."

"Tänk realistiskt och tro inte att du kommer vinna jackpott, för det kommer inte att hända."

"Ibland känner man ju den där kicken av att vinna men jag har lärt mig att lägga mig när det är dags och jag kan vara nöjd med att ta ut 200 kronor snarare än att spela bort dem och hoppas på att vinna mer."

"Innan i mitt liv var det mycket impulser och jag fick väl lära mig att kontrollera dem när jag slutade och ville ha ett Svensson-liv med min flickvän."

Varför går det inte att sluta spela?

Mycket verkar handla om brist på vilja och disciplin. Till exempel var en inte helt ovanlig förklaring att man fortsätter spela när man vinner, istället för att sluta. Kanske kan ett tips vara att sätta upp tydliga mål för dig själv – lätta mål – och sedan när du klarar dessa mål känner du dig bättre. När du känner dig bättre kan du sätta upp ett tuffare mål, och nå det genom ditt nyvunna självförtroende.
"När allt är kaos runt omkring mig behöver jag verklighetsflykten och spänningen."

"Efter något år hade jag lyckats förlora men även vunnit en hel del pengar ... herregud jag vet inte hur många gånger jag suttit med en summa på skärmen alltifrån 1 000–200 000 kronor och det är inte jag som styr längre ... antingen är jag klok nog att plocka ut men oftast är habegäret större och jag börjar satsa enorma summor per tryck och jag kan inte beskriva den ångest jag fick när jag första gångerna suttit och tryckt upp över 100 000 på några timmar ... och sedan ner på noll."

"Jag är avtrubbad och har tänjt på gränserna så länge att jag har svårt att känna något när jag sitter och har en större summa på skärmen."

"Varje stund utan en peng att spela för så är livet grått, ibland outhärdligt och jag blir irriterad och ilsken för ingenting."

"Jag upplever att jag har haft några perioder då jag brutit mina regler och tillåtit mig tappa kontrollen. Alla gångerna är kopplade till personliga trauman, jag spelade då inte för att det var roligt i första hand utan för att skingra tankarna. Perioderna varade cirka fem månader."

"Jag vänder mig inåt och söker tröst i spelet, jag har alltid haft svårt att diskutera mina problem med någon annan."

"I missbruket spelade jag troligen även som en spelmissbrukare med impulser och stora risker. Hopp om att 100 kronor kan bli 10 000 kronor."